Nog een fan van lezen en eten tegelijk:
Eetlezen
Remco Campert
Uitgeverij De Bezige Bij, 1987
'EETLEZEN
Eten behoort tot de prettigste dingen in de wereld. In dit deel van de aardbol wordt het dan ook veel en regelmatig gedaan. Men kan in huis eten of in speciaal daarvoor ingerichte ruimten buitenshuis, zogenaamde restaurants. Eten kan men alleen doen of in gezelschap.
Een ander zeer prettig ding is het lezen van woorden. Dit doet men alleen. Woorden kan me bijna overal lezen, behalve misschien in een van licht verstoken grot of boven op een duintop bij windkracht 10.
Maar het mooiste is voor mij de combinatie van beide genietingen. Lezen terwijl je eet of eten terwijl je leest - hier kan weinig tegenop. Jammer genoeg wordt het eetlezen in gezelschap in het algemeen niet gewaardeerd. Door de meeste mensen wordt het als 'ongezellig' ervaren.
'Doe nou even gezellig en leg die krant weg.' Hoe vaak heb ik dat niet moeten horen! Als kind al trachtte ik blaadjes mee aan tafel te smokkelen. Dit werd niet op prijs gesteld. Ik legde het blaadje dan op een stoel naast me en wierp er tersluikse blikken naar, maar ook dit doorzag men spoedig. Het blad werd in een verre hoek van de kamer gedeponeerd. Ik bleef zitten met het gevoel of ik beroofd was van een essentieel orgaan. Tijdens het ontbijt of lunch bood dan het etiket van jam- of pindakaaspot nog enige troost, maar bij het avondmaal was ik reddeloos verloren, tenzij er een enkele keer op een hoogtijdag een fles wijn op tafel verscheen. Ik beheerste de Franse taal dan nog wel niet, maar er stonden in elk geval woorden op het etiket.
Zo af en toe logeer ik bij vrienden met wie ik het erg heb getroffen. Zij zijn ook fervente eetlezers. Reeds aan het ontbijt is het tot grote tevredenheid stemmende geritsel van ochtendbladen te horen. Een scherp gesteld hoofdartikel te lezen dat de regering de waarheid zegt, terwijl je een geroosterde boterham met bosbessenjam eet: kan een dag beter beginnen? Ook het gekookte eitje gecombineerd met een verbitterde toneelrecensie is niet te versmaden.
De lunch, die doorgaans enigszins gehaast wordt gebruikt, leent zich bij uitstek voor het doorbladeren van tijdschriften. Je leest het begin van een kort verhaal, de sappige passages van een essay, de laatste kolom van een coverstory.
De avondmaaltijd biedt ruimschoots kans om het boek de eer te gunnen die het verdient. Avondmaaltijden moeten uit veel gangen bestaan en lang duren.
De echte lekkerbek, immer op zoek naar verfijningen, geniet van een goed recept bij de maaltijd. Het lezen van een recept van Hugh Jans of Berthe Meijer, terwijl men een kom stevige Hollandse erwtensoep leeglepelt, behoort welhaast tot de toppen van genot.
De Groene Amsterdammer is zeer wel te combineren met de Italiaan of de Griek. In broodjeszaken lees ik De Telegraaf of het Algemeen Dagblad, want die liggen daar altijd.
Niet lang geleden begon ik op een middag, knabbelend aan een kaakje, de gedichten van W.B. Yeats te herlezen. Maar het duurde niet lang of ik sloeg het boek dicht, belde een restaurant op en reserveerde een tafel. Want het was duidelijk: hier hoorden oesters bij!'